Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ilgaz AKATA, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertuğrul KAYA, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail YILMAZ ve öğrencileri Deniz DERELİ ve Eda KÜÇÜKGÜVEN ile birlikte “Zehirli Mantarların ve Mantar Zehirlenmelerinin Ayırıcı Tanısını Sağlayan Alfa Amanitine Duyarlı İmmünokromatografik Kart Test” başlıklı ürünleriyle Ankara Üniversitesi adına ilk kez bu alanda bir patent tesciline imza attılar. Öğretim üyemiz Doç. Dr. Ilgaz AKATA’yı kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

Patent konusu:

İlgili patentin konusu “Mantarlarda veya mantar ile zehirlenmiş kişilerin vücut sıvılarında immünokromatografik kart test ile alfa amanitin teşhisi veya yarı kantitatif tayini” ile ilgilidir.

Mantar zehirlenmelerinin birçoğu ölümcül değildir. Ölümle sonuçlanan mantar zehirlenmelerinin %98’den fazlasında, tüketilen mantarın içinde zehirlenmeden sorumlu “alfa amanitin” ismi verilen bir zehirli bileşik bulunmaktadır. Ölümcül zehirlenmeye neden olan zehirli mantarı tanımak için bu zehirli bileşik varlığına bakılır. Mantar tüketerek zehirlenmiş bir hastanın hayati tehlikesinin olup olmadığına da bu zehirli bileşiğin analizi yapılarak karar verilir.

Mantarda ve hasta numunelerinde alfa amanitin analizi günümüzde ELISA, HPLC, LC-MS, LC-MS-MS yöntemleriyle yapılmaktadır.

Alfa amanitine duyarlı immünokromatografik kart testin maliyeti oldukça düşüktür. Tecrübeli personel gerektirmez, herkes tarafından uygulanabilir. Testin gerçekleştirilmesi ve sonucun yorumlanması için herhangi bir cihaz gerektirmez, uygulayıcının görerek karar vermesi yeterlidir. Özel laboratuvar donanımı ve cihaz gerektirmediğinden, mantarların toplandığı doğal ortamlarda, acil servis şartlarında veya hasta başında çok kolay uygulanabilir. Çok kısa sürede test uygulanmasından yaklaşık olarak 5 dakika sonra sonuç alınır. Testin doğruluk oranı %99’un üzerinde, yanlış negatiflik oranı %1’in altındadır. Hastanın idrarından analiz yapılabilmesi nedeniyle hastaya zararı veya zarar verme riski bulunmaz.